Експериментальні роботи з шліфування металів із застосуванням високочастотних коливань

Экспериментальные работы по шлифованию металлов с применением высокочастотных колебаний

Зниження температури оброблюваної поверхні при шліфуванні з вібраціями відбувається внаслідок рівномірного і безперервного фарбування абразивних зерен, в результаті чого в зону різання вступають нові і нові абразивні зерна з гострими ріжучими кромками.
Одночасно зі зниженням температури зменшується залишкова напруга на поверхні шліфованих зразків. Дослідження цього явища проводилося при шліфуванні зразків з молібденової сталі 4340, загартованої на твердість HR = 55. м/хв, глибині шліфування 0,05 мм та поперечній подачі 1,3 мм на подвійний хід столу. Зростання напруг супроводжувалося збільшенням кривизни шліфованого зразка; зразки, шліфовані за звичайних умов, мали кривизну поверхні 0,1 мм, а зразки, шліфовані з вібраціями, – кривизну, що дорівнює 0,075 мм. Дослідження були проведені з метою виявлення впливу вібрацій на знос шліфувального кола.

Шліфувалися два зразки із загартованої ванадієво-хромистої сталі 52100. При випробуваннях було зроблено 58 проходів на кожному зразку та взято чотири проби стружки для зразка, шліфованого за звичайних умов, та чотири – для зразка, шліфованого з вібраціями.

Усі вісім проб були піддані хімічному аналізу. Результати випробувань як коефіцієнта шліфування, що характеризує відношення обсягу віддаленого металу до обсягу зносу шліфувального кола.

Великі значення коефіцієнта шліфування в кожній групі є найбільш показовими, оскільки отримані на підставі тривалішого досвіду. Отже, коефіцієнт шліфування при звичайних умовах дорівнює 40, а при шліфуванні з вібраціями тільки 25. В результаті досліджень встановлено, що при шліфуванні з вібраціями знос шліфувального кола в 1,6 рази інтенсивніше, ніж при шліфуванні у звичайних умовах.

Цей висновок підтверджує припущення про безперервне процес викроювання абразивних зерен при шліфуванні з вібраціями.